VERWAARLOZING

Er zijn helaas nog mensen die denken dat katten vrij, niet gesteriliseerd / gecastreerd , buiten moeten kunnen lopen, dit is nochtans een wettelijke verplichting vanaf 5 maanden oud! Het zijn mensen die hun verantwoordelijkheid niet opnemen en er mee voor zorgen dat 1 koppel katten, op ACHT jaar tijd, TWEE MILJOEN katten kunnen genereren … (Zie filmpje hiernaast)

  • Sedert 1 April 2018 moeten kittens gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze 5 maanden oud zijn.
  • Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn.
  • Elke kat moet worden gecastreerd of gesteriliseerd vóór ze verkocht of weggegeven wordt.
  • Uitzonderingen op de castratieverplichting zijn

katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan. Katten die voor het buitenland bestemd zijn.

  • Laat de operatie bij voorkeur uitvoeren voor de kat 6 maanden oud is. Vanaf dan zijn de meeste katten geslachtsrijp. Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een poes eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe.

OPGELET! In Kortrijk mogen verwilderde of wilde katten niet gevoederd worden op het openbaar domein. Voedselresten trekken ongedierte zoals ratten aan.  Dit kan de gezondheid van mens en dier in gevaar brengen. Enkel wie over een voederpas beschikt, krijgt een uitzondering op dit verbod en mag zwerfkatten voederen.

Hebt u een melding over het wegennet in Vlaanderen? Dan kunt u hier terecht. Uw melding wordt automatisch doorgestuurd naar de bevoegde dienst.

Opgelet wanneer er onmiddellijk gevaar is contacteer de politiediensten op het nr. 101

Melden overtredingen


Wordt er een kat verkocht of weggegeven die niet gesteriliseerd/gecastreerd is of die niet geïdentificeerd is (met chip)? Dan kan men dat melden. Als er een overtreding wordt vastgesteld, kan een proces-verbaal worden gemaakt, met een administratieve boete tot gevolg. Indien u de eigenaar niet kent of de situatie dringend is

neem contact op met de

LOKALE POLITIE .


Kent u de eigenaar niet en is er duidelijk sprake van mishandeling of verwaarlozing (Eigenaar vertrokken op vakantie, aangeboden gratis zoekertjes enz. >>>

DRUK OP DE MELDKLNOP HIER


Omdat wij voorstander zijn van een katten oppas tijdens vakanties, geven we u dit mee.Tenzij uw kat getraind is om overal mee te gaan.