Is dit herkenbaar voor jou?
Wij kunnen je helpen …

Read more

Kattenziekte (Feline Panleucopenie) is een zeer besmettelijke virusziekte die voorkomt bij katten, veroorzaakt door het panleucopenievirus, een Parvo virus.

Hoe vindt overdracht van het Panleucopenie virus plaats?
Kittens kunnen in de baarmoeder bes…

Read more
Feline Panleucopenie

De pest, ook bekend als de zwarte dood, een ziekte veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis.

 

Ze komt het lichaam in via de huid en gaat via het lymfesysteem. De bacteriën leven in het spijsverteringskanaal van vlooien. De vlooien natuurlijk, leven van bloed van de gastheer, en wanneer de vlooien het bloed slikken, dan wordt deze besmet met de bacterie. De bacteriën vermenigvuldigen zich massaal, ze gaan darmverstopping vormen, verhongeren de parasiet omdat voedingsstoffen niet kunnen worden geabsorbeerd. De vlo braakt in een poging om de blokkade te wissen, en omdat de vlo hongerig is, voedt ze zich gulzig. Wanneer de besmette vlo het zieke bloed braakt in een beetplaats op een gast dier of mens, wordt de gastheer geïnfecteerd met zwarte pest.

De ziekte was ooit zeer verwoestend en de daaruit voortvloeiende dood was verschrikkelijk. Er waren eigenlijk drie vormen van de zwarte pest – de builenpest en de longpest en de bloedpest (vergiftiging).  Slachtoffers van de builenpest leden aan pijnlijk gezwollen lymfeklieren in de hals en de oksels. Ze werden ook geplaagd met hoge koorts, braken, bonzende hoofdpijn, en gangreen. Sommigen waren zo zwak dat ze nauwelijks de energie had om te slikken.
De longpest was nog straffer. Als het lichaam probeerde om te vechten tegen de ziekte, werden grote hoeveelheden slijm geproduceerd. De slachtoffers moesten voortdurend slijm ophoesten in een poging om te ademen en meer dan vijfennegentig procent van de patiënten verdronken in eigen lichaam vloeistoffen. De longpest was een via de lucht verspreidde bacterie door het hoesten van geïnfecteerde individuen.
Bloedpest had een sterftecijfer van honderd procent. Bij dit type van de pest leden de slachtoffers aan hoge koorts en paarse vlekken op de huid. Dit is de dodelijkste vorm en was ook de meest zeldzame.

Vanaf het midden van de jaren 1300 tot de jaren 1700, terroriseerde de zwarte pest een groot deel van Europa en delen van Azië. De meeste historici geloven dat de pest voor het eerst naar Europa kwam aan boord van schepen uit Azië. De meest waarschijnlijke boosdoener waren de zwarte ratten die leefden onder de scheepsruimen met etensresten. Deze waren de kleinere familieleden van de bruine ratten.
De eerste uitbraak van de pest, in de veertiende eeuw in Europa was heftigste. In feite is een groot deel van de bevolking van Engeland en Frankrijk gestorven toen. In sommige delen van Engeland was er een dodental boven de 50%. In delen van Frankrijk leed men zelfs een verbazingwekkend verlies van boven de negentig procent van de bevolking.

Vandaag gaan velen ervan uit dat er slechts één uitbraak van de zwarte pest was, maar er waren eigenlijk meerdere. In feite is het raasde de pest door Europa ongeveer eens per generatie tot het begin van de achttiende eeuw. Een van de laatste grote uitbraken in Engeland met “de Grote Plaag van Londen”, heeft in 1665-1666 plaatsgevonden.
Interessant is dat het lot van de mensheid wonderlijk kan gekoppeld worden aan die van de gewone huiskat. Als de katten bevolking steeg, daalde de pandemie en als de katten bevolking kelderde, maakte de zwarte pest een heropleving. Waarom?

Vergeet niet dat de pest werd verspreid door vlooien die op ratten leefden. Een vicieuze cyclus hield de ziekte gaande. Geïnfecteerde vlooien die ratten beten en het knaagdier besmetten. Andere vlooien bijten besmette ratten en besmetten zichzelf. Zodra de gastheer “rat” stierf aan de pest, leefden de dakloze vlooien verder door op zoek gaan naar een nieuwe gastheer. Helaas gingen ze dan vaak op zoek naar een mens. Wanneer de zieke besmette vlooien mensen beten om zich te voeden was de mens besmet. Dus waarom zouden de Europeanen niet gewoon veel katten houden om de ratten te doden en aldus het aantal gevallen van de pest te verminderen?  Ze werden oorspronkelijk naar Europa gebracht door de Romeinen, die de katachtigen in Egypte had ontdekt. Toen het houden van huiskatten als muizenvangers populair in Europa werd, kwam net de eerste plaag. Katten werden voorheen geassocieerd met duivels en heksen …

 

Om volledig die vraag te beantwoorden, moet je het geloofssysteem van het middeleeuwse Europa begrijpen. Op basis van historische opzoekingen en bestuderen van middeleeuwse kunst, zag men dat mensen in deze periode vatbaar waren voor heel wat bijgeloof. De katholieke kerk was de machtigste entiteit in Europa en was vast overtuigd van het kwaad uit te roeien, onder welke vorm ook. Katten, door hun mysterieuze aard en hun vermogen om in buitengewone omstandigheden te overleven, werden door de algemene bevolking gevreesd en als consorten van Satan aanschouwd. De onschuldige katten werden met duizenden gedood in naam van het geloof. Nu nog zijn er “dwazen” die zwarte katten vrezen trouwens… (De jaarlijkse kattenworp in Ieper is hier stille getuige van)

De katten kregen uiteindelijk hun wraak! Omdat er weinig katten overbleven en de plaag dus nog groeide zelfs nog meer wijdverbreid. Je zou dan denken dat de mens de verbinding met dit punt zou maken, maar in plaats daarvan maakten ze nog erger. Ze begonnen om met nieuwe kracht de pest te associëren met de katten en zelfs met honden. Ze geloofden dat, aangezien beide van deze dieren meestal veel vlooien hadden, ze de oorzaak van de pest waren… Vervolgens werden katten verboden in veel delen van Europa, en grote aantallen katten en honden werden opnieuw gedood. In feite, op een punt in de middeleeuwen waren er nauwelijks nog katten en in Engeland zelfs bijna totaal uitgeroeid.
Hoewel Katten bezit illegaal was in sommige regio’s, waren er een paar mensen die hielden van hun katten.

 

Andere mensen zagen uiteindelijk dat deze katteneigenaren vaak immuun leken voor de zwarte plaag. Het woord verspreidde zich snel, en nog veel meer waarnemingen van dit fenomeen werden opgemerkt. Dit resulteerde in onderzoek eigenaardig genoeg als het was in die tijd…

Uiteindelijk zag men in dat niet de katten maar dat de ratten verantwoordelijk waren voor de verspreiding van de zwarte pest. Dan natuurlijk wou iedereen een kat of twee bezitten. En omdat katten vruchtbare kwekers zijn, duurde het niet lang voor aan de vraag kon worden voldaan. De wetten die voor de katten doodvonnis betekenden werden ingetrokken. In veel regio’s was er al snel een nieuwe wet voor in de plaats – Een wet die katten zou beschermden in plaats van ze uit te roeien en zo voorkwam men het uitsterven van een hele bevolking in Europa.

ALS KATTEN ORGANISATIE MENEN WIJ DAN OOK DAT DE MENSHEID VEEL MEER DANKBAARHEID ZOU MOGEN BETUIGEN TEGENOVER DAT KLEINE WEZEN WAT NAAST ONS LEEFT!!!

Read more

Wetenschappers zijn er uiteindelijk aan het uit geraken… Waar kattenliefhebbers al lang van overtuigd waren

Katten zijn expressief, gevoelig en emotionele wezens en hebben een uitzonderlijke manier om te communiceren met de mensen rondom hen. He…

Read more

NO KILL PROGRAM

Nathan Winograd is een referentie in het NO KILL programma, wat men o.a. in de VS op grote schaal, als levensreddende praktijken in dierenasielen toepast.

De belangrijkste aanpak bestaat erin dat de katten gevangen worden, gesteriliseerd of gecastreerd en dan terug gezet worden op de plaats waar ze gevangen werden. (TNR)  – Vele gezinnen beschikken niet over het geld met hun dier naar de dierenarts te gaan, dergelijke aanpak is de enige garantie voor een ernstig beleid van het zwerfkatten probleem!

Wij menen dat een globale aanpak naar Amerikaans en ook UK model ,dringend nodig zijn in België. Ook moeten er aanpassingen gebeuren in de dierenasielen, de openingsuren zijn nu niet aangepast aan het werkelijke leven. Vrijwilligers kunnen ook buiten de kantooruren hun asiel openhouden, opdat mensen met kinderen kunnen langskomen met kans zo een dier te adopteren.

Infrastructuren moeten worden aangepast > GEEN KOOIEN meer maar aangepaste ‘open’ infrastructuur waar de dieren de nodige rust kunnen vinden. De huidige kooien zorgen voor EXTRA stress op een moment waar de dieren reeds zwaar beproefd zijn (na het vangen)

Er moet publiciteit kunnen worden gemaakt op diverse plaatsen, o.m het Internet om de zichtbaarheid van de adoptie-dieren bij het publiek te verhogen.

Belangrijke dieren ketens, zoals Zooplus, zoomart, Tom & Co ed kunnen op hun site meewerken aan de zichtbaarheid van de adoptie katten,
zoals bijv. Petsmart in de VS.

KATTENADVIES iVZW is opgericht met dit doel, wij willen hier werk van maken. We hebben echter uw steun nodig,! Help ons in de strijd de huidige manier van werken, waar jaarlijks ruim 40.000 katten koudweg afgemaakt worden, aan te pakken. HET KAN ANDERS STEUN ONS DOOR LID TE WORDEN NU!

Steun door lid te worden en 60 euro over te maken op onze Bankrekening nr. BE53 5230 8077 9453. (Met vermelding van uw E-mailadres) – wij contacteren u.

SAMEN MET UW HULPmuispaw

  • KUNNEN WE KOOIEN VERVANGEN DOOR LEEFBARE RUIMTES VOOR ALLE ADOPTIEKATTEN.
  • KUNNEN WE ZORGEN DAT U OOK NA KANTOORUREN ADOPTIE KATTEN KUNT GAAN BEZOEKEN –
  • KUNT U VOORKOMEN DAT 40.000 KATTEN PER JAAR WORDEN AFGEMAAKT –
  • KUNT U ZORGEN DAT OOK MENSEN DIE HET NIET KUNNEN BETALEN ,
    TOCH HUN DIER KUNNEN LATEN CASTREREN OF STERILISEREN
  • KUNNEN WE DE POLITIEK WAKKER SCHUDDEN
  • KUNNEN WE SENSIBILISEREN BIJ KINDEREN EN OUDERS
  • HIER KUNT U LEZEN WELKE IDEEËN KATTENADVIES HEEFT OVER ASIELEN EN DE WERKING ERVAN

 

DANK U IN NAAM VAN DUIZENDEN LIEVE GEZELSCHAPSDIEREN
ipv CONSUMPTIE PRODUCTEN!

Facebook Commentaar