We kunnen net zo goed de vraag stellen: zijn mensen asociaal …

Alles hangt ook hier opnieuw af van de genen en de opvoeding. Stel je de vraag zijn zwerfkatten asociaal dan zeg ik ronduit: naar mensen zeker en vast maar naar andere katten wellicht niet. Honden zouden socialer zijn maar dit korte verhaal toont een andere zijde van de hond.

Er was eens een pup die verstoten werd uit het nest. Een kattin nam de pup op alsof het één van haar kittens was. De katten speelden onderling en maakten geen onderscheid met de pup. Alleen wanneer het zoogtijd werd liep het mis.

De kittens namen elk een tepel. De pup echter die duwde de andere kittens constant weg om aan een tepel te zuigen. Gevolg onrust en stress voor iedereen…

Hoe komt dit nu?

Wel katten hebben een ingenieus onderling systeem gebaseerd op geuren om onderlinge gevechten te voorkomen. Als solitaire jager heeft de kat er alle baat bij in goede gezondheid te verkeren. De kittens laten hun geur na op de tepel, deze geur is olifactorisch en kan gerust drie maand als visitekaartje dienen. De andere kittens gaan elke confrontatie uit de weg en kiezen om beurt een andere tepel zonder elkaar te hinderen.

Bij honden ligt dit helemaal anders. Honden leven binnen een roedel en de leider(s) bepalen de rangorde. De pup ging er dus vanuit dat hij moest wegdrummen en desnoods agressie gebruiken om gevoed te worden. Bij katten is zoiets heel diplomatisch onderling geregeld.

Dus katten zijn in principe heel sociaal en socialer dan honden, alleen begrijpen wij mensen dat niet omdat ook wij roedeldieren zijn…

Bij mensen zal steeds ook de wet van de eerste , de beste, de sterkste tellen . Daarom dat veel mensen niet eens moeite doen katten te begrijpen, zij komen eerst en wij niet opzij gaat zal het geweten hebben…

Ja, katten zijn dus sociaal – katman 2017

Read more

Als gedragsdeskundigen zien we vaak datzelfde (terugkomen) probleem… scrats1

Mensen kopen mooie hoge krabpalen voor hun kat en … de kat kijkt er niet naar of slechter nog, gaat gewoon aan het meubilair krabben. Dan gaan ze (die eigenaars) op zoek naar oplossingen, liefst via het Internet, forums enz (want dat is lekker goedkoop). Kattenadvies werd nochtans speciaal opgestart om dit soort problemen aan te pakken.

 

Wanneer je 100 à 200 euro over hebt voor een (onaangeraakte) krabpaal… zou je misschien kunnen overwegen om lid te worden van Kattenadvies iVZW, een vereniging zonder winstoogmerk die je 60 euro vraagt en die trouwens goed besteed aan katten goede doelen en jaarlijks transparant in de boekhouding overigens.

 

Bij Kattenadvies kan je dan tips krijgen die “wel” helpen en indien nodig komen wij aan huis met een gedragstherapeut die de toestand “actueel” kan onderzoeken en waar nodig de juiste zaken verbeteren of zelfs radicaal veranderen.

 

Een jaar zonder zorgen met uw geliefde huiskat? Probeer het even anders, stort vandaag nog 60 euro op onze rekening samen met uw mailadres of telefoonnummer in de referentie en wij zorgen dat je krabpaal “in no time” een hit zal worden bij jouw kat(ten).

 

mvg,

 

Raf (de katman)

Kattenadvies iVZW

Read more

De Nederlandse bioloog Frans de Wael schreef al vele boeken en is één van de meest geronommeerde wetenschappers ter wereld gespecialiseerd in Ethologie en Primatologie. In een recent gesprek, wat hij zelden doet, horen we hem aan het woord.
Kunnen dieren wel zaken onthouden in tijd … Meer en meer lijkt het erop dat de wetenschap jarenlang verkeerd dacht …
Echt eens de moeite om een boek te lezen van iemand die weet waarover hij praat.

Read more

Sinds 2002 hebben ook katten hun dag op 8 augustus! Ruim 400 jaar te laat die dankbaarheid maar enfin, katten zijn vergevingsgezinde dieren. Internationale dag van de kat is een volle 24 uur erkenning en verering van één van de oudste en meest gelief…

Read more

Kedi, Katten, cats in Istanboel

Read more

Wettelijke verplichtingen katten

Alle katten en kittens moeten verplicht gechipt, geregistreerd en gecastreerd of gesteriliseerd worden vóór de verkoop of de adoptie. Deze wet geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. Zij moeten wel gechipt en geregistreerd, maar niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Werken met een contract waarin staat dat de kat door de nieuwe eigenaar gecastreerd, gesteriliseerd, gechipt of geregistreerd moet worden, is niet toegestaan. De kat moet in orde zijn voor ze naar de nieuwe eigenaar verhuist.

Kittens mogen niet verkocht of weggegeven worden voor ze minstens 7 weken oud zijn. Om problemen te voorkomen, is het echter beter om kittens minimaal 12 weken en liever nog 16 weken bij de moeder te laten.

Facebook Commentaar